Prijava prebivališta

Potrebna dokumentacija:

Napomena

Potvrda prebivališta odnosno Anmeldebescheinigung ili Meldebescheinigung ili Anmeldebestätigung je najbitniji dokument (pored vize) jer na osnovu njega završavate svu ostalu dokumentaciju. Dobro ga čuvajte jer ako ga izgubite cijela procedura počinje iz početka.

NON-EU građani moraju priložiti i vizu, jer bez vize se računaju kao turisti u Njemačkoj, a turisti se ne mogu prijaviti na adresi u Njemačkoj.

Rezervišite termin u zemlji odakle dolazite, da bi manje čekali, a to možete uraditi na stranicama nadležnih ustanova. Na linku mozete naći jedan primjer takve stranice.

Kratki opis

Prva stvar koju morate imati na umu oko same procedure vezane za prijavu prebivališta jeste zakazivanje termina u nadležnoj ustanovi. Te ustanove na njemačkom glase Bürgeramt, negdje kažu i Bürgerbüro u prijevodu je to kancelarija za građane, dalje to može biti Bezirksamt odnosno opština, a takođe može biti i Rathaus odnosno gradska uprava. Dalje što se tiče zakazivanja termina to možete uraditi na internet stranici nadležne ustanove. Trebate znati da su termini uglavnom prebukirani, pa tako možete očekivati i rok od 2 mjeseca da biste došli u obzir. Mnogo vam je lakše ako zakažete termin iz vaše zemlje, s tim da ćete dobiti broj Wartenummer i obavezno ga čuvajte jer će vam trebati kasnije. Da biste sebi olakšali traženje nadležne ustanove za prijavu prebivališta, jednostavno otiđite na google i kucajte npr. ako ste u Berlinu, Berlin Meldebescheinigung. Kada stignete u ustanovu i dođete na red, pored pasoša trebate dostaviti na uvid i Wohnungsgeberbestätigung, odnosno potvrdu stanodavca vezanu za početak boravka u njegovom stanu ili potvrdu od Hauptmieter-a ako je WG i/ili Mietvertrag, tj. podstanarski ugovor. Treba još naglasiti da sa uspješnom prijavom nakon par dana dobijete lični porezni broj, odnosno steuer ID. Bez tog broja ne možete prijaviti zdravstveno osiguranje, odnosno ne možete se prijaviti kod krankenkasse.